Od početka sezone napravljeno 800.000m3 snega
Skijaška sezona na Kopaoniku traje nešto više od 40 dana i za to vreme su postignuti izuzetni rezultati. Za ovo vreme već je oboren rekord posećenosti kada je na stazama našeg najvećeg ski centra skijalo više od 7 hiljada skijaša u jednom danu. Za prvih pet dana januara na ovoj planini u zimskim sporotvima uživalo je preko 28 hiljada skijaša i bordera.
Iako danima već pada sneg i na Kopaoniku ga ima više od pola metra, sam početak skijaške sezone obeležile su niske temparature i nedostatak padavina. Mala količina prirodnog snega nije nagoveštavala da će za „Ski opening“ početkom decembra raditi više od 6 žičara i pratećih ski staza i puteva. Ali upravo zbog profesionalnosti i upornosti zaposlenih koji rade u ovom ski centru, sezona zimskih sportova je počela nedelju dana ranije pre zvaničnog otvaranja sezone.
Sistem za veštačko osnežavanje je odigrao ključnu ulogu, jer je radio preko 970 sati kako bi se staze osnežile i pustile u rad. Sneg je na Kopaoniku počeo da se pravi 13. novembra i za mesec dana napravljeno je oko 800 hiljada metara kubnih snega. Zanimljiv je podatak da je samo za stazu Karaman greben, čija je površina oko 10 hektara, potrebno oko 27 hiljada kubnih metara snega. Za proizvodnju ove količine snega neophodna je količina vode od oko 12 hiljada metara kubnih, a da bi se cela staza osnežila i dostigla visinu od 30 centimetara utabanog snega, potrebno je da sistem radi 72 sata u idealnim uslovima.
U ski centru Kopaonik ovih dana je prava zimska idila, sa niskim temperaturama i velikom količinom prirodnog snega. Na Kopaoniku je pre par dana zabeležena i najniža temperatura od 1961.godine kada je izmereno čak -25 stepeni. Skijašima i borderima je na raspolaganju 22 žičare i prateće ski staze i putevi na kojima ima do 35 centimetara utabanog snega. Početnicima i mališanima su na usluzi dva ski poligona, u Dolini sporotva i na Mašincu, kao i Dečiji grad.
Skijališta Srbije
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment